5 grans moments energia eòlica | 5 grandes momentos energía eólica

5 grans moments i fites de l’energia eòlica a l’estat, segons el registre històric de REE

Des del seu naixement fa més de 30 anys, el centre de control de Red Eléctrica Española (REE) recull sistemàticament dades sobre el comportament del consum elèctric a l’estat. Al 2006, l’organisme va ampliar les seves instal·lacions per enregistrar també el comportament de les energies renovables, una iniciativa que el va convertir en exemple a seguir per a altres països. Quins secrets amaga aquest registre històric? A continuació, us resumim en 5 moments clau la història de l’energia eòlica de l’estat, segons dades de REE publicades al diari Expansión.

1-Primavera de rècord. El 20 de març del 2018, el mateix dia que va arribar la primavera, les renovables van marcar el rècord diari de producció, amb 544 GWh. Gràcies a això, el 69% de la demanda elèctrica es va poder satisfer amb energia neta i sostenible. Una fita en la qual l’eòlica va tenir un paper crucial. Com diu el refrany popular, «març ventós i abril plujós, fan el maig florit i fermòs». Entre les 13 i les 14 hores d’aquell dia es va batre també el rècord de producció renovable per hora, amb un 73% degut al pic de la fotovoltaica al migdia.

2- Atureu els molins! Les vacances de Setmana Santa del 2013 es recordaran sempre al sector elèctric i especialment al de l’energia eòlica. El 29 de març era Divendres Sant, un dia festiu en què naturalment s’enregistren nivells baixos de consum, i a més, ja no feia el fred de l’hivern. La hidràulica estava en excessos, amb els pantans desbordats, i el vent bufava fort.

Amb baixa demanda i les centrals elèctriques de bombament incapacitades per aprofitar els excedents d’energia produïts per l’eòlica, es va donar la pitjor situació imaginable. L’energia que estava generant el vent no podia incorporar-se al sistema, i a les 6 del matí es va donar la ordre d’anar aturat parcs eòlics arreu de l’estat.

3. El vent, al rescat.  Malgrat la nefasta situació que es va donar durant la Setmana Santa del 2013, aquell any va estar, en termes generals, un any de rècords per a l’eòlica de l’estat. L’energia del vent, amb una quota de producció del  20,9 %, va superar la producció nuclear i va esdevenir la primera font de generació elèctrica de l’estat. Mai després hem tornat a veure res similar.

Segons les dades de REE, el 17 de desembre de 2007 a les 18.53 hores, durant les preparacions de Nadal anteriors a la crisis econòmica,  l’Estat va batre el rècord de consum elèctric de tota la seva història, amb 45.450 MWen funcionament. Des de llavors, el panorama va canviar radicalment, i no s’espera que s’arribin a marcar dades com aquelles al menys en alguns anys.

4- Guanya el vent castellà. Les comunitats de Castilla y León y Castilla-La Mancha, estan al capdavant de la producció d’energia eòlica a l’estat, amb 11 i 7,5 TWh respectivament. De tota l’electricitat consumida, el 4% procedeix dels parcs eòlics de León.

5- Maximitzar les renovables. Malgrat els esforços de REE per aprofitar el potencial de les energies renovables, aquesta continua sent una assignatura pendent. Actualment un 0,26% de la producció eòlica es perd per un excés de producció. Amb sort, la ràpida evolució dels sistemes d’emmagatzemament, com comentàvem al post, aviat aportarà solucions a aquest problema històric de les energies sostenibles.