energies renovables energías renovables

2017, un altre any de rècords renovables

La transició energètica ha començat, ja no hi ha marxa enrere. El darrer informe de REN21 Renewables 2017 Global Status Report (GSR) revela evolucions i tendències de finals del 2016 i principis del 2017, amb un rècord de nova capacitat d’energies renovables instal·lada, els costos caient en picat i el creixement econòmic desacoblant-se de les emissions de CO2.

“El món està creant cada any més capacitat de potència renovable de la que crea en nova capacitat de tots els combustibles fòssils combinats», va afirmar Arthouros Zervos, cap de REN21, amb motiu de la presentació de l’informe. I va afegir: «Una de les troballes més importants del GSR d’aquest any és que els enfocaments holístics i sistèmics són claus i han de ser la regla més que l’excepció. A mesura que creixi la quota de renovables, necessitarem inversions en infraestructures i un ampli conjunt d’eines: xarxes de transmissió i distribució integrades i interconnectades, mesures per equilibrar l’oferta i la demanda, l’acoblament sectorial (per exemple, la integració de xarxes de transport i energia); i el desplegament d’una àmplia gamma de tecnologies habilitadores».

energies renovables energías renovables

Temps de rècords per les energies renovables

Al 2016 les dades de la indústria global de les energies renovables ja va batre rècords en termes de nova capacitat instal·lada amb 161 GW instal·lats, una xifra que representava un creixement del 9% respecte al 2015. La solar va acumular un 47% del total de la capacitat instal·lada, seguida de l’eòlica amb un 34% i l’hidroelèctrica amb un 15.5%.

Les renovables estan convertint-se en l’opció menys costosa. Segons l’informe, operacions recents a Dinamarca, Egipte, la Índia, Mèxic, Perú i els Emirats Àrabs Units es van tancar amb un preu de 0,05 dòlars per un kwh o menys, el que situa el cost de l’electricitat per sota del dels combustibles fòssils i de la nuclear als mateixos països. Un altre exemple de l’ascens de les renovables al mercat elèctric són dues subhastes d’eòlica offshore celebrades recentment a Alemanya, les quals es van realitzar sense necessitat de suport governamental.

Desmuntant els mites de l’energia

Les dades i tendències que exposa l’estudi apunten a desmuntar alguns mites molt arrelats al discurs públic sobre l’energia, com ara la necessitat de centrals de base. Segons l’informe, la integració de quotes importants de generació renovable variable és possible sense la base de l’energia nuclear i els combustibles fòssils si el sistema és suficientment flexible. És a dir, mesures com la millora de les interconnexions de xarxa o el suport  de tecnologies com l’ITC, sistemes d’emmagatzemament, vehicles elèctrics, etc.

La idea de fons és que aquest tipus de flexibilitat no només equilibra la generació variable sinó que també optimitza el sistema i redueix els costos generals de generació. Prova d’això és que cada cop més països aconsegueixen gestionar d’una manera eficient els pics de generació elèctrica d’origen renovable propers al 100%. Els casos de Dinamarca i Alemanya són encara més extrems, ja que al 2016 van arribar a gestionar pics de generació renovable del 140%, i del 86,3% respectivament.

Pel bon camí

El Global Status Report assenyala altres tendències positives del sector de l’energia relacionades amb l’auge de les renovables, com ara el desacoblament del creixement econòmic i les emissions que ja vam explicar al post Bones notícies: les emissions de CO2 es desvinculen del creixement econòmic.

Altres tendències positives són el desenvolupament de la indústria de l’emmagatzemament d’electricitat, la ràpida evolució de mercats per a mini-xarxes i sistemes autònoms o l’explosió de models de negoci basats en el «pagament per consum» amb suport de la tecnologia mòbil. Segons dades de l’estudi, al 2012 les inversions en aquest tipus de models ascendien a tan sols 3 milions de dòlars, una xifra que al 2016 ja arriba als 223 milions de dòlars.

energies renovables energías renovables

Els reptes persisteixen

Malgrat les tendències positives, la transició energètica no avança a una velocitat suficient per poder complir els Acords de París. Tot i que la inversió en energies renovables ja gairebé duplica la de les fòssils, el GSR destaca un descens del 23% en les inversions en renovables respecte al 2015. Les inversions, a més, continuen concentrades en energia fotovoltaica i eòlica, mentre que es considera que per assolir els objectius climàtics establerts caldria impulsar de manera combinada totes les tecnologies renovables.

D’acord al GSR, un dels reptes més grans dels propers anys serà la descarbonització dels sectors del transport i la climatització, juntament amb la supressió dels subsidis a les energies fòssils, que en l’àmbit global superen el suport a les renovables i n’impedeixen el desenvolupament.