2015: les renovables en auge arreu del món

El desenvolupament de les energies renovables arreu del món al 2015 s’ha caracteritzat per l’aparició i aprovació de noves polítiques governamentals, reptes plantejats a diferents nivells on cada país s’ha marcat nous objectius per seguir en la lluita contra el canvi climàtic i el compliment amb l’eficiència energètica. Si ho traduïm en dades, a principis d’any més de 160 països arrancaven amb diferents fites en matèria d’energia renovable i uns 145 van posar en vigor polítiques de suport a aquestes tecnologies.

L’eòlica, al capdavant

Segons dades de l’informe elaborat per Bloomberg New Energy Finance (BNEF), les despeses normalitzades de l’energia elèctrica en el segon semestre de l’any demostren la competitivitat de l’eòlica terrestre per davant del gas i el carbó, així com la solar fotovoltaica que també mostra una tendència a la baixa.

El secretari general de Global Wind Energy Council (GWEC) Steve Sawyer, també ha assenyalat que “l’energia eòlica està liderant la transició des dels combustibles fòssils”, ja que  “al 2015, l’energia eòlica va ser la tecnologia més instal·lada, tant a Europa com als Estats Units. Estem veient nous mercats que s’obren a l’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, que es convertiran en els líders del mercat de la propera dècada”.

Reducció del cost de generació elèctrica amb renovables

El cost mig mundial de la producció elèctrica amb eòlica es va reduir dels 85$/MWh a 83$/MWh, mentre que la caiguda de la solar fotovoltaica va ser de 129$/MWh a 122$/MWh. Si comparem les xifres amb el preu anivellat de l’energia nuclear, el carbó i el gas, el descens va ser de 261$/MWh a països d’Amèrica i Europa i de 158$/MWh a regions d’Orient Mitjà i Àfrica.

Aquestes dades coincideixen amb les publicades a l’Informe sobre els costos de generació d’electricitat (2015) –elaborat per l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) i l’Agència d’Energia Nuclear (NEA)–, que demostren la baixada del preu més que significativa en els darrers cinc anys: si bé al 2010 la producció d’un MWh amb energies renovables costava uns 500 dòlars, actualment s’ha rebaixat fins a una mitjana que gira al voltant dels 200 dòlars. Per contra, en el cas de les fonts energètiques clàssiques, on més s’ha encarit la producció d’energia elèctrica ha estat a les plantes tèrmiques de carbó i també a causa de les variacions del preu del combustible.

Rècord d’inversions globals

Les dades de la consultora BNEF també han demostrat que les energies renovables han marcat un rècord històric d’inversions a tot el món: 371.900 milions de dòlars. Així és com les inversions han augmentat un 4% respecte el 2014, impulsades, en part, per l’eòlica i la fotovoltaica, que han crescut un 30% en conjunt.

A nivell mundial, la Xina es col·loca al capdavant de la cursa d’inversors amb un augment del 17% respecte el 2014 amb més de 110 mil milions de dòlars destinats al impuls de l’eòlica i la solar amb l’objectiu de reduir la dependència de les centrals tèrmiques de carbó. Per darrera segueixen els Estats Units, amb un inversió de 56 mil milions de dòlars, amb un augment del 8%. Amb una tendència negativa s’hi troba Europa, amb una caiguda de 58 mil milions de dòlars, una reducció del 18% respecte el 2014, les dades més baixes des de 2006. L’únic país europeu que ha marcat en tendència positiva és el del Regne Unit amb un increment del 24%, una dada que contrasta amb la caiguda del 42% a Alemanya i el 53% a França.

El mateix informe reconeix que han estat quatre els factors clau que han propiciat l’augment d’inversions en el sector: la reducció del preu del cru i el gas,  la reducció de costos de la fotovoltaica, el tipus de canvi del dòlar amb altres monedes i la debilitat de la Unió Europea.

Mentrestant, a Espanya…

Però si Europa està quedant enrere en la cursa mundial, més enrere encara està quedant Espanya. Segons el darrer informe elaborat per l’Associació Europea d’Energia Eòlica (EWEA), a Europa es van instal·lar 12.800 nous megawatts (MW) de potència eòlica durant el 2015, mentre que a Espanya no se’n va instal·lar cap ni un.

Aquest ‘annus horribilis’ és el resultat d’una situació d’inseguretat jurídica que el sector espera que es resolgui aviat per poder recuperar terreny en una cursa fonamental per al planeta, però també per al país i per a les persones que hi vivim. Al cap i a la fi, malgrat la desacceleració Espanya encara es manté per sobre de la mitjana europea en termes de consum final d’energia renovable, segons les darreres dades publicades per l’Eurostat. No hi ha ni un minut a perdre.