Eòlica a la Repúbica Dominicana a GWEC

2014, un bon any per les energies renovables

La percepció global respecte a l’energia renovable ha canviat considerablement. En els darrers 10 anys, els continus avanços tecnològics i el ràpid desplegament de moltes energies netes han demostrat que la pregunta no és si aquestes juguen un paper en la provisió de serveis energètics, sinó més aviat com arribar a un futur amb 100% renovables, on tothom pugui tenir accés a l’energia.

Segons dades publicades per REN21 a l’informe Renewables 2015 Global Status Report, anem per bon camí ja que el 2014 les energies renovables van augmentar la seva penetració a nivell mundial, i l’eòlica i la solar van ser líders. Com a conseqüència, es va incrementar la capacitat de generació d’electricitat a partir de fonts renovables –del 22% el 2013 al 27,7% el 2014–, es va reemplaçar l’ús de combustibles tant per a la calefacció com per al transport i es va produir un canvi significatiu en els mercats energètics, particularment en els països desenvolupats. A més, pel que fa a l’addició neta de capacitat elèctrica global, les renovables van representar el 59% de la nova capacitat de generació d’electricitat posada en servei durant l’any 2014.

Al 2014 els 5 països que van ser líders en capacitat total elèctrica instal·lada d’origen renovable van ser, en aquest ordre, la Xina, els Estats Units, Brasil, Alemanya i Canadà. Avui dia s’estima que les energies renovables creen un total de 7.674.000 llocs de treball directes i indirectes a nivell mundial, superant en més d’un milió els creats en el 2013.

El paper de l’eòlica

L’any 2014 el mercat mundial de l’energia eòlica va pujar fins a 51 GW (la quantitat més alta entre totes les tecnologies renovables) i va suposar 370 GW a finals d’any, augmentant així la seva penetració respecte l’any 2013 en que es van incorporar més de 35 GW arribant fins a un total de 319 GW, segons dades del Renewables 2014 Global Status Report.

Els 5 països líders en inversió en l’energia eòlica durant el 2014 van ser la Xina, Alemanya, EUA, Brasil i l’Índia. Quant a la generació total, a finals de l’any passat la Xina també estava en primer lloc, seguida d’EUA, Alemanya, Espanya i l’Índia, país que va desbancar a Itàlia en el cinquè lloc.

En l’actualitat, l’eòlica genera 1.027 milions llocs de treball directes i indirectes, segons detalla l’informe Renewables 2015 Global Status Report.

Espanya, un país per invertir en renovables?

Espanya es manté en el lloc 24è en la classificació de països més atractius per invertir en renovables, per sobre del Marroc –que ha avançat posicions– i per sota de Taiwan (23), Tailandia (22) o Portugal (21), segons especifica l’última edició del Renewable energy country attractiveness index, elaborat per EY.

Per tecnologies, Espanya és el desè millor país per invertir en termosolar, però es troba en el lloc 21è en fotovoltaica, el 26è en l’eòlica off shore, el 27è en biomassa, el 28è en eòlica terrestre i el 34è en geotèrmica i hidràulica.

La classificació per països la segueix liderant la Xina, per davant d’EUA, Alemanya i l’Índia, que ha aconseguit desbancar al Japó en la quarta posició.

Canadà, França, el Regne Unit, Brasil, Austràlia, Xile, els Països Baixos, Sud-àfrica, Bèlgica i Corea del Sud tanquen el grup dels 15 països més atractius per invertir.