180509_ciutats_ciudades

Les 101 ciutats del món que s’acosten al 100% renovable

Les ciutats, grans nuclis de contaminació de l’actualitat, fa anys que treballen –amb major o menor èxit- per assolir noves fites renovables. La organització Carbon Disclosure Project ens mostra quines són les 101 grans ciutats del món que es troben entre el 70% i el 100% d’abastiment a partir d’energies renovables. Aquestes dades, actualitzades a gener de 2018, han augmentat més del doble respecte al gener de 2015. Aquesta animació mostra com ha estat l’increment en aquest període estudiat:

180509_animació_ciutats_ciudades

Al capdavant de l’abastiment renovable hi trobem l’Amèrica Llatina, que compta amb 57 ciutats (47 a Brasil, 4 a Colòmbia, i, respectivament, 1 a Xile, Mèxic, Equador i Panamà), 21 a Europa, 9 a l’Àfrica, 4 a Canadà i 4 a Estats Units, 3 a Nova Zelanda, 1 a Corea del Sud i 1 a Austràlia. D’aquest total de 101 ciutats, més de 40 s’abasteixen amb electricitat 100% renovable combinant eòlica, solar, geotèrmica, hidroelèctrica i biomassa.

Actualment hi ha més de 570 ciutats que estan informant a aquesta organització de quins són els seus avenços en matèria renovable. Veurem si a mida que ens arriben noves dades podem ser encara més optimistes.

Sostenibilitat i febre renovable per països

Gràcies a l’Índex de Rendiment Ambiental de 2018, publicat a principis d’anys per la Universitat de Yale, podem conèixer també quins són els països que més i menys cuiden el seu medi ambient. Ho han fet a partir de 24 indicadors que avaluen la salut mediambiental (medició de la puresa de l’aigua, qualitat de l’aire, quantitat de metalls pesats que es troben al medi ambient, etc.) i la vitalitat de l’ecosistema (biodiversitat, recursos aqüífers, emissions de CO2, etc.). Aquest és el rànquing dels 10 països més avançats i els 10 països més endarrerits:

180509_ranquing països_ranking paises_ciutats_ciudades

Índexs com aquest ens permeten criticar i analitzar si les promeses i les execucions de les polítiques ambientals dels països són o no efectives. A més serveixen com a eines de pressió per complir amb els objectius marcats a nivell internacional, com ara l’Acord de París, que molts aplaudeixen i signen però que sovint no compleixen.