100% renovable

És possible un objectiu 100% renovable per al 2050?

Les renovables han recorregut un llarg camí, i a gran velocitat, des que al 2004 es va fundar l’organització REN21 del Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA). “Ningú s’hagués imaginat llavors que el 2016 les energies renovables representarien el 86% de totes les noves instal·lacions elèctriques de la UE; que la Xina esdevindria la potència renovable del món; que més de la meitat de la inversió global en energia renovable tindria lloc a les economies emergents i països en vies de desenvolupament», recorda Arthouros Zervos, president de REN21, al comunicat publicat amb motiu del darrer informe de la organització. És possible un objectiu 100% renovable per al 2050?

Gran consens davant l’objectiu 100% renovable al 2050

Sota el títol ‘Grans debats cap al 100% d’energia renovable‘ l’estudi, presentat a principis d’abril, que recull l’opinió de 114 experts internacionals en l’àmbit de l’energia sobre l’objectiu de cobrir el 100% e la demanda elèctrica amb energies renovables. ”Més del 70% dels experts considera que una transició cap al 100% de renovables per a mitjans de segle és possible i realista», va revelar Sven Teske, autor del informe, en la roda de premsa de presentació a la seu de l’ONU.

100% renovable

L’estudi organitza el contingut obtingut de les entrevistes, realitzades durant el 2016, sota el que anomena «Els 12 Grans Debats». Una de les grans conclusions, però, és que tots els debats tenen com a rerefons un fort consens sobre el domini de les renovables en un futur, amb una consciència generalitzada que fins i tot les grans corporacions multinacionals estan apostant per les fonts d’energia neta. A més, l’estudi destaca que països tan dispars com la Xina o Dinamarca estan demostrant que el creixement del PIB s’està desvinculant de l’augment de l’ús de l’energia.

Més barates, més universals

Gairebé el 70% dels experts espera que el cost de les renovables continuï reduint-se en la propera dècada fins a situar-se per sota del cost dels fòssils, un factor que facilitaria cobrir la demanda elèctrica únicament amb renovables. De fet, moltes regions, ciutats i empreses ja tenen establert l’objectiu del 100% renovable i segueixen plans per assolir-lo.

A més, segons el 90% dels professionals, l’energia procedent de fonts renovables com el vent, el sol o l’aigua, permetrà a les comunitats amb problemes de subministrament accedir a l’electricitat i al desenvolupament associat a ella. Es calcula que en aquestes comunitats, uns 100 milions de persones tenen actualment accés a l’electricitat gràcies a les renovables, i els mercats relacionats amb aquest tipus de sistemes continua creixent amb consistència, tal com ja hem explicat al post Com la generació aïllada d’electricitat renovable pot canviar el món.

A mitjans de la dècada dels 2000, quan es va fundar la REN21, “la crida per aconseguir el 100% d’energia renovable no es va prendre seriosament», recorda Zervos. I afegeix: «Avui, els principals experts en energia del món estan immersos en discussions racionals sobre la seva factibilitat, i els terminis».

Ja no queda rastre de dubte: les renovables són el futur. Ara cal prendre les decisions necessàries a tots els nivells per caminar amb determinació cap a un món d’energia neta.