Descobrim 10 projectes curiosos basats en energies renovables

Aquesta setmana us mostrem 10 dels projectes més curiosos de producció d’energia renovable construïts arreu del món: de grans hectàrees, enmig de paratges espectaculars, i també de més petits que aprofiten recursos nets i sostenibles per subministrar energia.

  1. La planta Ouarzazate

El complex solar Ouarzazate serà un dels més grans de tot el món quan estigui en ple funcionament. Situat al Marroc central, el complex utilitzarà les tecnologies solar termoelèctrica (tres plantes) i fotovoltaica (una planta) per abastir amb electricitat de la llum solar del desert del Sàhara les poblacions properes.

  1. Energia fotovoltaica en un plattenbau

A Alemanya hi ha aquest projecte en un apartament de Berlín. Les plaques fotovoltaiques instal·lades ocupen 426 metres quadrats de la façana de l’edifici! Aquestes substitueixen el material original de la façana i produeixen, aproximadament, 25.000 kWh d’electricitat a l’any. L’energia que prové de la llum solar s’utilitza per la xarxa pública d’electricitat.

  1. L’energia hidràulica de la família Schneider

La família Schneider van instal·lar una nova planta d’energia hidràulica en un canal de reg que existia anteriorment a Madras, Oregon, als Estats Units. Els fundadors de Natel Energy van fabricar aquesta font de producció d’energia que els permet produir per Schneider Linear Hydro Engine. Més endavant, aquest projecte líder, va ser comprat per Apple (NASDAQ) per subministrar energia a un dels seus centres de dades.

  1. La turbina AK-1000

Amb una altura de 22 metres, un pes total de 130 tones i situada a les costes de Orkney, a Escòcia, la AK-1000 és una de les turbines d’energia mareomotriu més grans del món. És un projecte que encara s’està duent a terme, però un cop finalitzat es preveu que el projecte, anomenat MeyGen Project, generi fins a 398 MW d’energia. Suficient per abastir fins a 200.000 habitatges o aproximadament mig Escòcia!

  1. La planta solar PST10

A la nostra península trobem el projecte PST10, la planta d’energia solar situada a Sanlúcar la Mayor, a les afores de Sevilla. Aquesta torre va ser la primera torre solar comercial construïda a tot el món, i permet subministrar electricitat a 7.100 habitatges.

  1. La planta de Krafla

La Krafla Power Station és una central generadora d’energia geotèrmica situada al costat del volcà Krafla, un dels més famosos d’Islàndia, en una zona plena de volcans de fang bullint, solfatares i fumaroles. Es va construir l’any 1974 i no es va posar en marxa fins l’any 1977. Tot i això no va aconseguir una eficiència total fins a finals de la dècada dels 90, quan se li va afegir una turbina de vapor.

En l’actualitat treballa amb dues unitats de 30 MW i pren la seva energia de 17 pous d’altra pressió i 5 més de baixa pressió. Com a curiositat, un dels pous addicionals és conegut com al pou geotèrmic més calent del món, on la temperatura més baixa és de 430 centígrads.

  1. Convertidor d’energia undimotriu Pelamis

El convertidor de l’energia de Pelamis Wave Power és una tecnologia emergent que fa servir el moviment de les onades per generar electricitat. El sistema del Pelamis funciona gràcies a unes seccions connectades que es flexionen i es dobleguen quan passen onades. Sí, fins i tot s’aprofiten les onades! Les estimacions afirmen que la quantitat d’energia obtinguda per una trentena de sistemes com aquest podria abastir unes 20.000 llars amb un consum d’electricitat proper a la mitjana europea.

  1. Nesjavellir Geothermal Power Station (NGPS)

La planta Nesjavellir és la segona central geotèrmica més gran de tota Islàndia, i està situada en un paratge immillorable, al costat del volcà actiu Hengill, a la zona de Thingvellir. Es va començar a construir a finals de la dècada dels 80 i actualment compta amb una producció d’uns 120 MW d’energia i 1.100 litres d’aigua calenta.

  1. Sistema d’energia submarina TidGen

El sistema d’energia mareomotriu TidGen es basa en l’aprofitament de les corrents de les marees en zones de fins a 45 metres de profunditat. El seu funcionament es basa en el moviment de les quatre turbines de que disposa com a conseqüència de les marees. L’energia generada serà transportada cap a una subestació de terra a través d’una línia de transmissió submarina.

  1. Planta SeaGen

Aquesta planta comercial d’energia mareomotriu es troba instal·lada, des de 2008, a la badia d’Strangford Lough, al mar d’Irlanda. Aquesta instal·lació és capaç d’abastir a més de 1.500 famílies amb l’energia que genera. El seu funcionament consisteix en dos grans rotors submarins impulsats per fortes corrents d’aigua. Aquest sistema està en marxa durant 20 hores diàries, tant amb marea alta com amb marea baixa.