energies renovables | energías renovables

1 terawatt: la primera gran fita de la història de les energies renovables

L’energia eòlica i solar mundial ha superat la històrica fita dels 1.000 GW, una xifra que, només tenint en compte la potència instal·lada, és superior a tot el sistema elèctric dels Estats Units. Un important assoliment per a unes tecnologies de les quals a penes se’n parlava a principis de segle. I és que el 90% de la capacitat eòlica i solar s’ha instal·lat durant els darrers deu anys.

Són, doncs, temps de celebració, però també de motivació per avançar cap al següent repte: els 2.000 GW. I amb més força que mai, ja que avui la indústria compta amb moltes més eines i vents a favor pel seu creixement. La història eòlica, per dir-ho d’alguna manera, acaba de començar.

Arribar als 1.000 GW de potència eòlica i solar ens ha costat un 40 anys d’esforços tecnològics i polítics, però per duplicar aquesta xifra s’estima que no en faran falta més de cinc. Així ho ha afirmat Bloomberg New Energy Finance (BNEF), que ha calculat que la indústria mundial de les energies renovables va superar aquesta important fita del primer terawatt (1.000 GW) el passat mes de juny, superant les expectatives dels analistes. Com ha dit Albert Cheung, cap d’anàlisi del BNEF: “aquesta fita serà només la primera de moltes”.

Per tecnologies, l’eòlica representa el 54% de la potència instal·lada fins ara, i la solar el 46%, tot i que la relació entre les dues es podria invertir en els propers anys segons els pròxims desenvolupaments tecnològics.

Més potència, més ràpid i a meitat de preu

L’espectacular creixement de la indústria renovable en les darreres dècades haestat possible, segons l’estudi del BNEF, gràcies una forta inversió de capital: 2,3 bilions de dòlars destinats íntegrament a la construcció de nous parcs eòlics i solars.

Al mateix temps, el nivell de desenvolupament al qual han arribat les tecnologies eòlica i solar ha facilitat enormement la reducció dels costos de producció i el preu de venda de les renovables. El BNEFapunta que els propers 1000 GW podrien costar fins a la meitat (1,23 bilions de dòlars) que els primers, una segona fita que Bloomberg espera que arribi al llarg de l’any 2023.

Convé recordar que Bloomberg ja havia fet prediccions bastant encertades en aquest sentit fa cinc anys, al seu informe Perspectiva del mercat mundial d’energies renovables del 2013, on va avançar que la fita del primer terawatt s’assoliria a finals del 2018.

Avui tenim doncs un llarg recorregut que bé es mereix les celebracions, però també molt camí per davant. La història de les energies renovables, repetim, acaba tan sols de començar.